Publicador de continguts

null Entrevista a Oriol Yuguero

-
'Amb els recursos i els mecanismes necessaris, les noves onades es podran controlar'

Oriol Yuguero, metge d'Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova, explica com ha viscut el rebrot de la pandèmia aquest estiu.

+Llegeix més

Blog

'Amb els recursos i els mecanismes necessaris, les noves onades es podran controlar'

01 de setembre 2020

És metge d'urgències de l'Hospital Arnau Vilanova de Lleida, i durant els últims mesos ha viscut de molt a prop la primera onada de la pandèmia, així com la segona, que ha estat especialment rellevant a Lleida. A més a més, Oriol Yuguero, al 2015 va obtenir una de les beques que atorguem anualment per un treball de recerca relacionat amb la empatia i el burn out del personal sanitari. La seva experiència com a professional i la investigació que ha realitzat, el converteixen en una veu autoritzada per repassar com s'ha afrontat la pandèmia, la situació dels professionals de la salut i la manera més convenient d'abordar el futur més immediat.

El metge d'urgències de l'Hospital Arnau Vilanova considera que hi ha diferències substancials entre la primera i la segona onada de contagis. A la primera, es va viure una situació de total incertesa, ja que no s'ha sabia exactament a què ens enfrontàvem, ni d'entrada es tenien els recursos necessaris per poder combatre tot el que havia de venir. A les urgències del seu hospital es van trobar amb molts pacients que ingressaven amb un estat bastant bo,  però que en 24-48 hores tenien una evolució molt tòrpida, que els convertia ràpidament en casos greus. Reconeix que la situació els va agafar bastant desprevinguts,  ja que no sabíen massa cap a on tirar, ni es podia preveure que la situació acabes derivant en el confinament absolut de tot el país.

Pel que fa a la segona onada, que en el cas de Lleida va ser especialment greu, també els va agafar una mica per sorpresa. Possiblement no tant al personal sanitari que ja acumulava més experiència i comptava amb més recursos, però si a les administracions que tenien que prendre decisions i que no esperàvem un rebrots tant importants, que van ser conseqüència, possiblement, que no es van fer els "deures" quan la corba de la primera onada va començar a minvar. En aquest cas, va faltar agilitat, ja que segons Yuguero, "eren necessaris més rastrejadors i haver fet confinaments selectius des del  moment que es van detectar els primers casos".

L'experiència des de la primera línia

A nivell personal, Oriol Yuguero, va viure la primera onada amb molta preocupació, sobretot  motivat per a la seva situació particular. Tan ell com la seva dona són metges i les primeres setmanes de la pandèmia, la van viure amb la por de poder contagiar-se i que això pogués acabar tenint conseqüències en les seves filles i en les persones més grans del seu entorn familiar. En aquell moment, no tenien clar que les mesures de protecció fossin suficients i observaven amb inquietud com alguns dels seus companys es contagiaven.

Això, actualment és diferent. Hi ha un major coneixement de la malaltia i cada vegada que es tracte un pacient de Covid,  existeixen més mesures de protecció, amb la qual cosa el personal sanitari se sent més segur. Això ha fet canviar molt la percepció de la malaltia, "si adoptem les mesures de protecció sabem que el risc és mínim, per tant estem més tranquils, tant nosaltres com els qui ens envolten" considera Yuguero.

La resposta dels sanitaris

Els professionals han mostrat una total implicació. El sistema ha aguantat gràcies als sanitaris, que no han escatimat esforços i han sacrificat moltes coses per poder fer front a la pandèmia. Yuguero considera que, amb calma, "cal reflexionar amb profunditat i reorganitzar-se per evitar noves situacions de col·lapse i compensar l'esforç dels professionals. No es tracte únicament de temes econòmics, també d'organització i de poder disposar del recursos necessaris per actuar millor de cara al futur".

Tota crisi comporta aprenentatges i, en el cas de la pandèmia, Yuguero considera que, "s'ha demostrat que els lideratges dels clínics han estat fonamentals". Per primera vegada els metges s'han posat al capdavant de la gestió dels centres sanitaris. Fins ara, totes les decisions es prenien des de les direccions i els gestors hospitalaris que, generalment, tenen poca visió clínica. El Covid ho ha canviat, degut principalment a que molts dels quadres directius estaven confinats, la qual cosa ha provocat que els metges que estaven treballant fóssim qui dirigíssim i prenguéssim les decisions referents a l'organització dels hospitals. La principal conclusió de Yuguero és que, "si els metges tenen l'oportunitat de gestionar l'atenció clínica, els resultats són molt positius".

Per altra banda, la pandèmia ha posat en valor la importància de la comunicació amb els pacients i  les seves famílies. Yuguero destaca com un dels aspectes més dramàtics de la crisi, el fet de que hi hagi hagut  persones que han mort sense tenir al costat, ni poder acomiadar-se, dels seus essers estimats. Això, segons el metge d'urgències, "ens ha de fer reflexionar profundament, ja que estic segur que passarà factura a molts sanitaris però, sobretot, a les famílies que han viscut aquesta situació".

 

Moderat optimisme de cara al futur immediat

Yuguero considera que difícilment es tornarà a viure una situació tan descontrolada com la de la primera onada, tot i que vol mostrar-se prudent. L'experiència acumulada a tots els nivells i una major dotació de recursos han de servir  per poder estar més preparats. Tot i així, de cara a la tornada a l'activitat i a l'inici del curs escolar, s'ha d'assumir que es molt probable que hi hagi molts contagis, tal i com passa habitualment amb altres malalties, com per exemple la grip.

Per superar la pandèmia s'han de  tenir els recursos hospitalaris i d'atenció primària que permetin poder detectar els casos de forma ràpida i fer confinaments selectius, si és necessari. Pel que fa a les escoles, Yuguero considera que, "és important que es respectin al màxim les mesures de seguretat i que els professors i els alumnes estiguin ben protegits. Cal que davant dels primers símptomes es puguin fer cribratges i que si hi ha baixes de professors i hagi d'altres per substituir-los".  També apunta com una dada que pot ajudar a la gestió dels propers contagis, el fet que s'ha observat durant l'hivern a països com Nova Zelanda o Xile, que mostra que el coronavirus ha desplaçat a la resta de virus i, que per tant, hi ha moltíssima menys incidència de malalties víriques. El motiu pot estar relacionat amb que aquest virus elimina els altres,  o perquè les mesures de prevenció eviten la propagació de malalties. En qualsevol cas, si aquest factor també s'evidencia al nostre país, es podran concentrar majors  esforços en els afectats pel Covid19.

Per últim Yuguero fa referència a com encaren els propers mesos els personal sanitari. Afirma que, en general, es trobem expectants i atents al que pot venir, però valora positivament que aquestes últimes setmanes hagin  servit perquè molts professionals hagin pogut descansar. Així mateix, en el cas concret del seu hospital, també s'han aprofitat el temps de relativa calma per preparar-se per poder afrontar amb les millors garanties tot el que pugui venir. "Si es disposen de recursos i es posen en marxa els mecanismes necessaris, les noves onades de contagis es podran controlar", conclou Yuguero.

 

home_agenda

home_grants_and_awards

home_publications

subscription

Vols rebre la nostra newsletter?
Subscriu-te!