Publicador de continguts

null Bioètica, només al nord

-
Bioètica, només al nord

Hem fet un tipus de bioètica centrada en els conflictes ètics que afecten bàsicament al món occidental

+Llegeix més

Blog

Bioètica, només al nord

07 d’octubre 2019

Després de més de quatre dècades del naixement de la bioètica a Estats Units cal prendre consciència que en el transcurs d'aquests anys hem fet un tipus de bioètica centrada en els conflictes ètics que afecten bàsicament al món occidental, el món ric, i s'ha deixat de banda tant la mirada global en la resolució de conflictes com la introducció de la bioètica en els països amb índex de desenvolupament humà mitjà o baix. La reflexió que s'ha fet des d'Occident en relació a les qüestions ètiques originades pel desenvolupament i l'aplicació de les ciències de la vida i les ciències de la salut no ha contribuït a generar respostes prou sensibles amb els països del sud. S'ha fet una bioètica des d'un context només per aquest context i sense tenir en compte com el nostre entorn pot perjudicar altres entorns. Les decisions bioètiques tenen una dimensió global.


La investigació amb éssers humans, per exemple, beneficia els països rics, però qui assumeix les càrregues de l'experimentació massa sovint són persones de països empobrits que després no es beneficien d'aquests avenços. O bé, veiem com en els països més rics la SIDA s'ha convertit en una malaltia crònica gràcies a l'ús generalitzat dels antiretrovirals i a l'Àfrica continua matant per manca d'accés al tractament.


Mentre Occident es preocupa pel transhumanisme i tota tècnica que pugui retardar l'envelliment, i les multinacionals inverteixen quantitats ingents de diner per satisfer el desig d'immortalitat, d'altres moren per falta d'aliments, per manca aigua potable o per la inaccessibilitat a un sistema sanitari de qualitat. A Sierra Leona l'esperança de vida és de 52 anys, 53 a Nigèria, 58 al Camerun o 68 al Congo. Les dades contrasten amb Espanya que té una de les taxes més altes del món en relació a l'esperança de vida. En aquest mateix sentit Camerun té només 0,09 metges per cada 1.000 habitants, Senegal 0,07 i Burkina Faso 0,06. I molts dels metges formats a l'Àfrica treballen fora dels seus països com a immigrants fent feines que no requereixen cap tipus de qualificació profesional.


Un altre exemple. Aquí debatem sobre l'accés de les tècniques de reproducció humana assistida a edats avançades, o sobre l'autorització de la maternitat subrogada, a Camerun tenen un taxa de mortalitat materna de 596 dones per cada 100.000 nascuts vius, a Gàmbia de 706 dones. A Espanya, Noruega o Japó la taxa no supera les 5 dones.


La llista de desigualtats és molt accentuada i les decisions bioètiques que es prenen des d'Occident no són neutres per als països en vies de desenvolupament. La bioètica, la dels països del nord, haurà d'aprendre a reflexionar i decidir des d'una mirada més ampla, que inclogui aquesta perspectiva global, perquè la vida també sigui millor als països del sud.
 

Ester Busquets, coordinadora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols UVIC

 

Si t'interessa el tema, no et perdis la conferència "La cooperación en Camerún: su sistema sanitario"  a càrrec  de Jacques Badjom, de l'Escola Universitària d'Infermeria d'Ayas. Acte organizat per la Cátedra de Bioètica UVIC

home_agenda

home_grants_and_awards

home_publications

subscription

Vols rebre la nostra newsletter?
Subscriu-te!