Publicador de continguts

null “Guanyem temps, però encara no podem aturar les malalties degeneratives”

-
"Guanyem temps, però encara no podem aturar les malalties degeneratives"

Bernabé Robles, Cap del Servei de Neurologia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

+Llegeix més

Blog

"Guanyem temps, però encara no podem aturar les malalties degeneratives"

11 de novembre 2019

La seu dels amics de la UNESCO de Barcelona va acollir el 7 de novembre una nova conferència  del cicle sobre bioètica "Espais de reflexió", que busca debatre amb profunditat sobre temes vinculats a la vida i l'ètica. En aquest cas, la conferència, "El misteri del cervell humà" va ser impartida per Bernabé Robles, Cap del Servei de Neurologia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Un dels misteris més grans de la humanitat és com ha estat possible que sorgeixi la consciència. Des de la filosofia i la ciència s'han destinat grans esforços per donar una resposta a aquesta pregunta. Actualment, la tecnologia ens permet veure com funciona el cervell humà, fet que facilita conèixer millor la seva complexitat. Tot i això, cada nou descobriment ens planteja nous interrogants sobre el futur de la ment: serà possible curar les malalties neurodegeneratives?, o reproduir el funcionament del cervell? Bernabé Robles va dividir la conferència en quatre blocs, en els quals va repassar el funcionament del cervell humà, l'estat dels tractaments relacionats amb les malalties relacionades amb el cervell, l'aportació de la tecnologia i el seu desenvolupament per intentar imitar la ment humana i, per últim, com potenciar i manipular la consciència.


Durant la conferència Bernabé Robles es va referir a l'estat en que es troben els tractaments de malalties degeneratives relacionades amb el cervell. Robles es va mostrar molt prudent davant els avenços obtinguts en els últims anys per combatre aquest tipus de malalties i va reconèixer que encara queda un llarg camí per aconseguir els resultats i l'impacte desitjat per la societat en casos com l'Alzheimer. En aquest sentit, l'especialista considera que, "es van generar grans expectatives sobre una primera generació de fàrmacs, però que en la majoria dels casos a l'hora d'aplicar-los als humans els resultats no són completament satisfactoris".
En els últims anys s'ha avançat de forma significativa en el diagnòstic, però  "encara comencem els tractaments massa tard,  ja que generalment quan trobem  símptomes clars el procés ja està en una fase irreversible", va afirmar el Cap del Servei de Neurologia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Això no vol dir que moltes de les teories sobre les quals s'ha estat treballant  siguin equivocades, però possiblement incompletes i que hi ha mecanismes en el desenvolupament de les malalties que encara no s'han tingut suficientment en compte. Bernabé Robles pronostica que, "possiblement la solució vindrà amb tractaments que ataquin diverses vies i en reconèixer molt aviat aquells pacients que acabaran desenvolupant una demència.  Quan  estiguem segurs d'un diagnòstic precoç podrem fer assajos amb els fàrmacs que hem anat dissenyant i sabrem de veritat el seu impacte".

Més cronicitat
A nivell de recerca, s'està treballant en la diversificació de focus, ja que els tractaments  actuals només apaivaguen l'evolució. El gran repte és aconseguir més impacte de resultats i desenvolupar un fàrmac capaç d'aturar del tot l'evolució de la malaltia. D'aquesta manera es podran abocar molts recursos d'inversió i que els tractaments siguin sostenibles davant els pacients, la societat i la industria farmacèutica. "Estem aconseguint guanyar temps, però no aturar la malaltia, la qual cosa té una lectura que pot ser interpretada de moltes maneres, de les quals, possiblement la menys optimista, sigui que estem generant més cronicitat" va comentar Robles durant la conferència.

 

home_agenda

home_grants_and_awards

home_publications

subscription

Vols rebre la nostra newsletter?
Subscriu-te!