Publicador de continguts

null Toolkit per a la formació en ètica de la bioinformàtica

Blog

Toolkit per a la formació en ètica de la bioinformàtica

07 d’abril 2021

Bioinformatics Barcelona (BIB), en col·laboració amb la Càtedra de Bioètica Fundació Víctor Grífols de la UVIC-UCC, acaba de publicar "Tookit per a la formació en ètica de la bioinformàtica", un treball dirigit per David Casacuberta, professor i investigador de la UAB. La publicació és el resultat del treball del grup d'Ètica i Seguretat de les Dades, un equip multidisciplinari constituït amb l'objectiu de compartir coneixement i oferir eines a tots els professionals de la bioinformàtica que tracten amb dades sensibles.

La bioinformàtica és una disciplina que està adquirint una gran rellevància, degut a la creixent aplicació de tecnologies computacionals i d'estadística per a la gestió i anàlisi de dades biològiques. Pel seu correcte desenvolupament és fonamental que els professionals de l'àmbit de la salut i de la recerca en biomedicina apliquin criteris ètics, un aspecte que va més enllà del coneixement del marc jurídic al qual se circumscriuen.

Al nostre país, la presència de continguts bioètics en la formació en bioinformàtica i matèries anàlogues és pràcticament nul·la. En els currículums formatius únicament existeixen referències sobre el marc legal vigent en matèria de protecció de dades. Però no es contempla cap reflexió ni anàlisi sobre els arguments ètics que sustenten aquestes previsions legals, basades en el respecte a drets bàsics com la intimitat i l'autonomia personal, així com la seguretat i la protecció.

En general, les discussions ètiques sorgeixen quan determinades decisions entren en conflicte o plantegen disjuntives, que poden generar contradiccions. Precisament per això, l'ètica en bioinformàtica consisteix en determinar quins valors estan en joc, i establir raonaments per decidir quins haurien de prevaldre, així com els motius que sustenten determinades decisions.

Davant d'aquest context, Toolkit per a la formació en ètica de la bioinformàtica, pretén convertir-se una caixa d'eines d'ajuda als docents, destinada a introduir la reflexió sobre continguts ètics en la formació dels professionals de bioinformàtica. Per a David Casacuberta, director del projecte, "els actuals i futurs professionals de sector i els investigadors que estan al capdavant de projectes científics, han de formar-se i actualitzar els seus coneixements en els aspectes ètics relacionats amb la bioinformàtica". Segons els autors del treball, "cap activitat científica, ni el tractament de dades biològiques, que no sigui èticament correcta s'hauria de dur a terme. Saber identificar aquesta correcció també és un dels objectius del BIB".

El text ofereix un recull d'eines, dades i teories per facilitar a un docent la tasca de programar un curs d'introducció a l'ètica per bioinformàtics. Toolkit per a la formació en ètica de la bioinformàtica no ha estat concebut com un llibre de text tancat, ni té com a funció ser una guia pedagògica que cobreixi competències i resultats de l'aprenentatge; és simplement una recull amb diferents instruments, perquè un docent els pugui utilitzar i aplicar segons les seves necessitats en un aula.

Els instruments d'aquest Toolkit es poden catalogar en quatre grans grups, que corresponen als quatre capítols principals del text. En primer lloc, una explicació sinòptica de les principals teories ètiques que s'ensenyen en filosofia. A continuació, una panoràmica teòrica dels principals problemes ètics que afronta la bioinformàtica actualment, així com l'esperit amb el qual la persona encarregada de resoldre'ls s'ha d'enfrontar: que no ha de ser des del paternalisme o sota idees preconcebudes, sinó amb una mentalitat dialogant i oberta, on el procés es dugui a terme de forma discursiva i inclusiva, concedint contextos i arribant a una conclusió col·lectiva i sempre temporal.

Així mateix, la publicació també presenta eines concretes, que han estat utilitzades per l'autor del text en entorns formatius, així com per altres docents i investigadors, tant per ensenyar ètica en bioinformàtica com per arribar a acords en qüestions ètiques específiques. Finalment, el treball també inclou quatre casos d'estudi, enfocats a que els docents puguin plantejar-los en un curs d'ètica per bioinformàtica, per poder comprovar com els seus estudiants apliquen a situacions concretes els coneixements obtinguts.

20 d'abril les 18h presentació de la publicació amb David Casacuberta

Inscripcions al webinar

 

home_agenda

home_grants_and_awards

home_publications

subscription

Vols rebre la nostra newsletter?
Subscriu-te!