Notícies

Ezekiel Emanuel apunta sis tendències en salut per als propers 10 anys

Milloraran esl tractaments a tot el món, si bé la velocitat de la seva implantació variarà en funció de cada país.

 

Consulta el vídeo de la seva conferència

Ezekiel Emanuel, oncòleg i especialista en bioètica nord-americà, va ser el ponent convidat a la
XI edició de les Conferències Josep Egozcue, celebrades el 13 i 14 de juny a Barcelona. A la conferència del primer dia, Emanuel va apuntar sis tendències que marcaran la salut i la recerca clínica en els propers 10 anys. Segons l'opinió de l'especialista nord-americà, aquestes tendències milloraran ostensiblement el tractament de la salut a tot el món, si bé la velocitat de la seva implantació variarà en funció de cada país.

 

Per Emanuel, catedràtic de Bioètica Clínica de la Universitat de Pennsilvània, en els propers anys es destinaran més esforços a l'atenció de malalties cròniques. El progressiu envelliment de la població obligarà a variar el tractament d'un tipus de malalties que, en el cas dels EUA, ja representa un percentatge majoritari de la despesa sanitària. Per a això, cal identificar les persones amb risc de patir malalties cròniques i resultarà fonamental que els metges deixin en mans de gestors el seguiment dels pacients, per conèixer les seves necessitats i controlar els tractaments prescrits. És molt important educar aquestes persones sobre la seva malaltia i el que poden esperar d'ella.

 

Un altre aspecte que segons Ezekiel Emanuel guanyarà protagonisme en el futur, té a veure amb l'abordatge de les malalties mentals. Actualment, en gairebé tots els països aquest tipus de patologies es tracten a part, fins i tot en espais clarament separats de l'atenció de les malalties físiques. En els propers 10 anys s'acostarà la salut mental per rebre cures combinades. Molts pacients afectats per altres patologies pateixen també trastorns mentals motivats per la seva malaltia originària (per exemple depressions en malalts de càncer). És fonamental que els metges treballin conjuntament amb especialistes en psiquiatria i que cada vegada hi hagi més coordinació entre ells per millorar el sistema de salut.

 

Les cures fora dels hospitals seran cada vegada més freqüents. La tendència apunta a reduir les intervencions en els centres mèdics i traslladar-les als domicilis dels pacients. Emanuel apunta que en el camp de l'oncologia ja es comencen a seguir moltes teràpies des de casa. Són canvis lents, ja que els polítics no volen tancar hospitals, però si s'allunya als malalts dels centres mèdics s'estalviarà diners, a més de millorar els tractaments. En els seus domicilis guanyen en qualitat i comoditat i, segons les estadístiques, es redueix la mortalitat i s'incrementa la satisfacció del pacient.

 

D'altra banda, es tendirà a quantificar el rendiment d'hospitals i metges, comparant les seves activitats i pràctiques. Això generarà competitivitat entre ells, la qual cosa resulta positiva, ja que podran aprendre els uns dels altres i imitar als que són més efectius. En els sistemes de pagament també es produiran canvis. Actualment, se solen pagar els tractaments de forma fragmentada: visita inicial, anàlisi, pre cirurgia... La tendència serà costejar en bloc amb quantitats fixes ajustades. D'aquesta manera, s'estalviarà diners i s'augmentarà l'eficiència dels tractaments.

 

Finalment, i pel que fa al cost dels fàrmacs, la predicció d'Ezekiel Emanuel no és optimista. La previsió apunta que seguiran augmentant. Això es deu al fet que en països com els EUA es segueixen atorgant monopolis per a determinats medicaments i no es permet la competència. La investigació no és tan cara com s'acaba reflectint en el preu final dels fàrmacs, però es destina la major part de l'esforç en recerca a àmbits on es pot guanyar molts diners. Als EUA actualment s'està treballant en 631 nous fàrmacs oncològics i molt pocs en el desenvolupament d'antibiòtics. Aquests últims són molt importants per a la salut de les persones, però no resulten tan rendibles com els oncològics.

home_agenda

home_training

home_publications

home_grants_and_awards