Premis d'investigació

Guanyadors

1999

Justícia i salut: ètica per al racionament dels recursos sanitaris.

Àngel Puyol González, Professor de Filosofia Moral i Política de la Universitat Autònoma de Barcelona

Àngel Puyol González
Professor de Filosofia Moral i Política de la Universitat Autònoma de Barcelona

¿A qui hem de deixar morir? Aquest és el tipus d'elecció a la qual ha de fer front avui en dia un estat del benestar en crisi. El temps en què la tecnologia mèdica era assequible econòmicament per a atendre a tothom qui ho necessitava ha deixat pas a un context de creixents dificultats financeres en les prestacions i els serveis públics. El resultat és la necessitat de racionar els recursos sanitaris escassos.

És indispensable obtenir el màxim consens en un tema com aquest. En un context d'obligades restriccions pressupostàries, algunes persones moriran i altres veuran la seva salut greument compromesa. En conseqüència, tots els membres de la societat tenen el dret, però també l'obligació de formar part del procés que ha de crear i distribuir les càrregues del racionament.

Puyol, A.

Justícia i salut. Ètica per al racionament dels recursos sanitaris.

Barcelona: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 1999. 186p.

ISBN: 84-490-1469-7

 

2000

La comunicación del enfermo oncológico en situación terminal con el médico

Javier Sobrevía Vidal , Obtenció del doctorat en Medicina i Cirurgia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra

Javier Sobrevía Vidal
Obtenció del doctorat en Medicina i Cirurgia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra

L'objectiu d'aquesta tesi va ser estudiar la freqüència, intensitat i continguts de la comunicació que s'estableix entre metge i pacient oncològic en situació terminal, amb el propòsit de detectar si es satisfan o no, qualitativament i quantitativament, els desitjos i expectatives del malalt. Amb aquest objectiu es va elaborar un estudi prospectiu amb noranta-quatre pacients als quals es va realitzar una enquesta i una entrevista personal.

2001

El consentimiento informado: historia, teoría y práctica

Pablo Simón, Doctor en Medicina i Magister en Bioètica

Pablo Simón
Doctor en Medicina i Magister en Bioètica

La importància que ha adquirit la bioètica en la medicina actual procedeix, en gran mesura, de la pràctica clínica. La relació del metge amb els pacients ha canviat profundament en pocs anys. Ara el metge ja no pot decidir lliurement allò que és bo per al seu pacient sense comptar amb la seva opinió. Per això la pràctica del consentiment informat s'ha convertit en la clau de la relació clínica actual.

Pablo Simón, metge de família i magister en bioètica, ha dedicat alguns anys a escriure aquesta obra, àmplia i excepcional, en què es tracten tots els aspectes del consentiment informat en cinc parts succesives: història del consentiment informat, els fonaments ètics i legals, els elements de la teoria, la capacitat o competència, l'aplicació pràctica i els formularis escrits de consentiment informat.

Simón, P.

El consentimiento informado. Historia, teoría y práctica.

Madrid: Ed. Triacastela, 2000. 480p.

ISBN: 84-930914-0-5

2002

La cooperación al suicidio y la eutanasia en el Código Penal de 1995: artículo 143 Cp

Carmen Tomás-Valiente Lanuza, Professora de Dret Penal a la Facultat de Dret de la Universitat de València

Carmen Tomás-Valiente Lanuza
Professora de Dret Penal a la Facultat de Dret de la Universitat de València

Carmen Tomás-Valiente analitza l'article 143 del nou Codi Penal aprofundint en la significació i abast del text legal, així com en els motius que sustenten la seva posició; però en la seva aportació, que ja és ben clara i detallada en aquest punt, va molt més enllà. Ofereix una reflexió sobre altres maneres d'enfocar els problemes i altres estratègies de raonament jurídic, amb les quals es pot entrar en un exercici de comparació de teories i de pràctiques al servei de la crítica i la ponderació de la multiplicitat de factors que s'han de tenir en compte en el moment de prendre una posició.

Tomás Valiente, C.

La cooperación al suicidio y la eutanasia en el nuevo código penal.

Valencia: Tirant Lo Blanc, 2000. 160p.

ISBN: 10 8484421155

2003

Evaluación de los derechos de la persona en situación terminal en un Hospital General

José Ignacio Ricarte Díez, Obtenció del títol de doctor en Medicina per la Universitat de Saragossa

José Ignacio Ricarte Díez
Obtenció del títol de doctor en Medicina per la Universitat de Saragossa

Les ciències de la salut es troben en una època de canvi de paradigma. D'una visió medicalitzada de la mort es va evolucionant cap a la interdisciplinarietat en el tracte al pacient terminal. Progressivament, es van generalitzant les unitats de cures pal·liatives als nostres hospitals i cada cop més es planteja el concepte de "salut" com una cosa referida a la persona en la seva integritat, superant el concepte més restringit de salut com a absència de malaltia. És en aquest sentit que s'estan replantejant seriosament qüestions com la de si el sistema sanitari realment atén les necessitats del moribund. Dilemes gens difícils de resoldre donada la dificultat de valorar quelcom com els sentiments del pacient o el patiment humà.

Partint dels deu "drets del pacient terminal" establerts per la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, l'autor desenvolupa en el seu estudi una enquesta realitzada en dos hospitals públics (Hospital San Jorge de Huesca i Hospital Can Misses d'Eivissa) amb la finalitat de valorar el compliment dels drets de la persona en situació terminal.

Ricarte Díez, J.

Evaluación de los derechos de la persona en situación terminal en un hospital general.

Barcelona: Institut Borja de Bioètica, Fundación Mapfre Medicina, 2003. 155p.

ISBN: 84-7100-743-6

 

2004

Justicia para los animales: la ética más allá de la humanidad

Pablo de Lora Deltoro, Professor de Filosofia del Dret a la Universitat Autònoma de Madrid

Pablo de Lora Deltoro
Professor de Filosofia del Dret a la Universitat Autònoma de Madrid

L'ètica és un assumpte estrictament humà, però el seu domini no exclou als animals, que no disposen del sentit de la justícia. El nostre comportament amb ells no és per tant moralment irrellevant en la mesura en què es vegin afectats per les nostres accions. No tenir-los en compte merament perquè no pertanyen a la nostra espècie és una forma de discriminació injustificada l'eliminació de la qual tindria un impacte extraordinari sobre les que han estat i segueixen sent les nostres actituds i pràctiques amb el regne animal.

Amb referències als estudis sobre comportament animal, a la història, a les tradicions no occidentals i a la crueltat institucional que encara roman, aquest llibre analitza críticament l'abast de la reflexió ètica a favor del benestar animal, en companyia d'aquells que, des de Pitàgores fins Peter Singer, han advocat perquè, tant des de la teoria com de la quotidianitat de les nostres vides, fem justícia amb els animals.

de Lora, P. Justicia para los animales.

La ética más allá de las humanidad.

Madrid: Alianza Editorial, 2003. 342p.

ISBN: 84-206-4157-X

 

 

2005

Biología, cultura y ética. Crítica de la sociobiología humana

Daniel Soutullo España, Professor de Biologia de l'Institut Monte da Vila de O Grove de Pontevedra

Salvador Tarodo Soria
Professor de Biologia de l'Institut Monte da Vila de O Grove de Pontevedra

Daniel Soutullo analitza en l'obra guardonada quiná és la importància de la biologia en els assumptes humans. L'autor desenvolupa una crítica en profunditat de la sociobiologia, teoria que intenta donar una explicació biològica de la conducta social humana, des de la seva formulació original fins als seus desenvolupaments més recents. La relació entre l'evolució biològica i els canvis culturals i el desenvolupament de la conducta moral com una característica distintivament humana centren part de la seva investigació. Mitjançant una sèrie d'assajos que es poden llegir per separat, s'apliquen i contrasten els principis i mètodes de l'ètica assistencial, tot presentant les contribucions més estàndards de la bioètica internacional i també els enfocs emergents.

El llibre s'obre amb un pròleg de José Antonio Seonae, expert en bioètica sanitària i professor titular de filosofia del dret a la Universitat de A Coruña. Encara que el to és personal i allunyat de tecnicismes, l'estudi de casos presos de pel·lícules fàcilment accessibles a Espanya i Llatinoamèrica fa possible l'ús d'aquesta introducció a l'ètica assitencial com a manual pràctic per la formació en bioètica, tant de professionals com d'estudiants i usuaris dels serveis de salut.

 

Tarodo,S. Libertad de conciencia y derechos del usuario de los servicios sanitarios.

Bilbao: Servicio Editorial.

Universidad del País Vasco/ Euskal Herriko Unibertsitatae, 2005. 408p.

ISBN: 84-8373-740-X

 

2006

Biología, cultura y ética. Crítica de la sociobiología humana

$name, Professor de Biologia de l'Institut Monte da Vila de O Grove de Pontevedra

Daniel Soutullo España
Professor de Biologia de l'Institut Monte da Vila de O Grove de Pontevedra

Daniel Soutullo analitza en l'obra guardonada quiná és la importància de la biologia en els assumptes humans. L'autor desenvolupa una crítica en profunditat de la sociobiologia, teoria que intenta donar una explicació biològica de la conducta social humana, des de la seva formulació original fins als seus desenvolupaments més recents. La relació entre l'evolució biològica i els canvis culturals i el desenvolupament de la conducta moral com una característica distintivament humana centren part de la seva investigació. Mitjançant una sèrie d'assajos que es poden llegir per separat, s'apliquen i contrasten els principis i mètodes de l'ètica assistencial, tot presentant les contribucions més estàndards de la bioètica internacional i també els enfocs emergents.

El llibre s'obre amb un pròleg de José Antonio Seonae, expert en bioètica sanitària i professor titular de filosofia del dret a la Universitat de A Coruña. Encara que el to és personal i allunyat de tecnicismes, l'estudi de casos presos de pel·lícules fàcilment accessibles a Espanya i Llatinoamèrica fa possible l'ús d'aquesta introducció a l'ètica assitencial com a manual pràctic per la formació en bioètica, tant de professionals com d'estudiants i usuaris dels serveis de salut.

Soutullo, D. Biología, cultura y ética.

Madrid: Talasa Ediciones, 2005. 142p.

ISBN: 84-96266-07-9.

 

 

2007

La clonación, diez años después

Iñigo de Miguel Beriain, Investigador de la Càtedra Interuniversitària de Dret i Genoma Humà de la Universitat del País Basc-EHU

Iñigo de Miguel Beriain
Investigador de la Càtedra Interuniversitària de Dret i Genoma Humà de la Universitat del País Basc-EHU

En aquest estudi, Iñigo de Miguel aprofundeix en el clonatge i en el seu marc ètic i jurídic. Deu anys després del naixement de l'ovella Dolly, de Miguel resitua el debat del clonatge, actualitzant els seus plantejaments ètics i proposant diferents idees per abordar-los des de la perspectiva històrica actual.

El llibre recull la reflexió sobre la incidència que el desenvolupament de la transferència de nuclis cel·lulars ha tingut, té i tindrà en les nostres societats, ja sigui a través de les noves formes de producció de cèl·lules troncals o, directament, mitjançant el clonatge d'éssers humans.


de Miguel Beriain, I. 

La clonación, diez años después.

Granada: Ed. Comares, 2008. 228p.

ISBN: 978-84-9836-408-8.

 

 

2008

Introducción a la ética asistencial: bioética para legos

Antonio Casado da Rocha, Investigador del Departament de Filosofia dels Valors i Antropologia Social de la Universitat del País Basc

Antonio Casado da Rocha
Investigador del Departament de Filosofia dels Valors i Antropologia Social de la Universitat del País Basc

La història de la bioètica té molta relació amb la progressiva participació en la presa de decisions de pacients, usuaris i subjectes de recerca implicats en qüestions difícils d'ètica aplicada a les ciències de la vida. L'ètica assistencial és la bioètica centrada en les relacions humanes de cura i assistència: una ampliació de l'ètica clínica a l'espai sòcio-sanitari que tracta els problemes morals que es plantegen en la pràctica de les professions de la salut i el treball social.

Antonio Casado da Rocha dedica aquest llibre de bioètica als qui no tenen coneixements especialitzats sobre aquesta matèria. Des de la filosofia, però recorrent al dret i a la medicina, a la literatura i al cinema, aquest volum de Bioètica para legos proposa reivindicar el paper dels no-sanitaris en la relació assistencial, reinterpretar l'autonomia del pacient per evitar els riscos del paternalisme i l'autonomisme extrems, i recórrer a la narrativa – tant l'artística com la més quotidiana – amb la finalitat de fomentar la deliberació pública sobre qüestions de bioètica.

Mitjançant una sèrie d'assajos que es poden llegir per separat, s'apliquen i contrasten els principis i mètodes de l'ètica assistencial, tot presentant les contribucions més estàndards de la bioètica internacional i també els enfocs emergents.

El llibre s'obre amb un pròleg de José Antonio Seonae, expert en bioètica sanitària i professor titular de filosofia del dret a la Universitat de A Coruña. Encara que el to és personal i allunyat de tecnicismes, l'estudi de casos presos de pel·lícules fàcilment accessibles a Espanya i Llatinoamèrica fa possible l'ús d'aquesta introducció a l'ètica assitencial com a manual pràctic per la formació en bioètica, tant de professionals com d'estudiants i usuaris dels serveis de salut.
Casado da Rocha, A.

Bioética para legos. Una introducción a la ética asistencial.
Madrid: Ed. Plaza y Valdés, 2008. 238p.
ISBN: 978-84-96780-51-4
 

 

home_agenda

home_training

home_publications

home_grants_and_awards