Publicador de continguts

null Salut pública i pandèmia

-
Salut pública i pandèmia

Àngel Puyol avança els temes que tractarem en els pròxims webinars

+Llegeix més

Blog

Salut pública i pandèmia

20 de novembre 2020

La pandèmia (ja mutada en sindèmia) que ens assola des de fa diversos mesos ha alterat la vida tothom. Ens va agafar per sorpresa des de l'inici, durant els mesos de febrer i març, i moltes de les reaccions sanitàries, polítiques i ciutadanes que l'han succeït s'han vist sovint afectades per la precipitació i els pals de cec associats a la incertesa que està acompanyant a aquest gran repte per a la salut pública global que és la COVID-19. Tot i això, ja ha passat prou temps per a ser menys indulgents amb l'avaluació de les mesures de salut pública que s'estan duent a terme. Tot i que encara no coneixem perfectament el patogen, el seu comportament i els seus efectes en la salut, sobretot a llarg termini, si estem en disposició de valorar l'eficàcia i la legitimitat d'algunes de les polítiques implantades per combatre'l o per reduir els riscos de conviure amb ell.

Una de les avaluacions crítiques que s'ha d'abordar és la que afecta les qüestions ètiques de la pandèmia. Des de la Fundació Víctor Grífols, seguint la col·laboració habitual amb la Societat Espanyola de Salut Pública (SESPAS) i amb experts en filosofia moral i política que s'ha perllonga ja durant més de deu anys, volem dedicar la propera Jornada d'Ètica de la Salut Pública a realitzar un balanç d'alguns dels temes ètics més sensibles d'aquesta pandèmia. En concret, hem programat tres webinars sobre tres temes especialment polèmics, com són:

  1. El valor de la participació ciutadana en l'elaboració i implementació de les polítiques de salut pública vinculades a la pandèmia
  2. La resolució dels conflictes que aquestes polítiques generen en les llibertats individuals
  3. La manera en què s'haurien de comunicar, a la població, les restriccions i, en general, la infinitat de mesures de salut pública que inunden la quotidianitat des del començament de la pandèmia.

Per a això, seguirem el format virtual a què ja estem acostumats a aquests nous temps. Dedicarem tres tardes per discutir, respectivament, els tres temes assenyalats. Comptarem cada dia amb dos o tres ponents contrastats i provinents de diverses disciplines que mostraran els punts calents de cada qüestió i, immediatament, un grup de 10-15 panelistes discutiran amb ells i elles amb l'objectiu de detectar què ha anat bé i què ha anat malament en cadascun dels temes i, així, entre tots, triar les millors lliçons que hàgim pogut aprendre. L'objectiu final de les discussions és l'elaboració d'un informe final sobre cadascun dels temes proposats que serà difós públicament i que es farà arribar especialment als decisors públics per tal de contribuir al fet que les futures mesures a prendre, en el present immediat i en el futur (perquè hi haurà més pandèmies), estiguin prou ben informades com per, almenys, evitar els errors de volum que l'experiència breu, però intensa d'aquests mesos ja ens ha mostrat.

Més enllà dels ponents i dels panelistes, volem comptar amb tant públic com sigui possible per participar en aquestes Jornades atípiques, encara carregades d'un innegable interès i motivació per als que ens preocupem per una salut pública de qualitat i no exempta de sensibilitat ètica.
 
Àngel Puyol, catedràtic d'Ètica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Consulta els webinars:
30 de novembre de 16.30 a 18.30Webinar: Participació ciutadana i COVID
 
2 de desembre de 16.30 a 18.30Webinar: Paternalisme vs llibertat
 
3 de desembre de 16.30 a 18.30Webinar: Transparència i comunicació
 
Comptarem amb els següents ponents:
 
  • Andrea Burón, epidemiòloga de l'Hospital de la Mar.
  • Josefa Cantero, professora titular de Dret Administratiu a la Facultat de Dret d'Albacete i presidenta de l'Associació de Juristes de la Salut.
  • Beatriz Gallardo, secretària autonòmica de Prospectiva i Comunicació de la Generalitat Valenciana.
  • Jordi Giró, president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).
  • Iñigo de Miguel, filòsof i investigador de la Càtedra de Dret i Genoma Humà de la Universitat del País Basc.
  • Jordi Muñoz, politòleg i investigador Ramón y Cajal a la Universitat de Barcelona.
  • Fernando Pindado, professor de la UAB i consultor.
  • Àngel Puyol, catedràtic d'Ètica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Gema Revuelta, metge i directora de l'Studies Center on Science, Communication and Society de la UP.
  • Andreu Segura, metge i coordinador del Grup de Treball d'Ètica de SESPAS.
  • Astrid Wagner, científica titular de l'Institut de Filosofia de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

 

home_agenda

home_grants_and_awards

home_publications

subscription

Vols rebre la nostra newsletter?
Subscriu-te!