Publicador de continguts

null Tuskegee ètica investigació

-
50 anys del Cas Tuskegee

Per què és tan important l'ètica en la recerca amb éssers humans?

+Llegeix més

Blog

50 anys del Cas Tuskegee

experimento tuskegee

17 de maig 2022

A finals de juliol del 1972 el New York Times i el Washington Star es feien ressó del famós Cas Tuskegee, l'experiment en què es va utilitzar a 600 afroamericans com a conillets d'índies per a estudiar el desenvolupament de la sífilis des de les seves fases inicials fins que els hi provocava la mort.  Ara, 50 anys després d'aquesta denúncia i la cancel·lació del projecte, volem analitzar el cas com a clar exemple del que mai hauria de ser un model d'experimentació amb persones.

Aquest estudi posteriorment va motivar el conegut Informe Belmont (1978), que és el principal referent en bioètica per abordar els conflictes ètics derivats dels experiments amb éssers humans.

Un estudi que va durar 40 anys

L'any 1932, la sífilis era una epidèmia entre les comunitats pobres afroamericanes rurals del sud dels Estats Units. D'altra banda, les autoritats sanitàries van decidir crear un programa especial de tractament per aquesta malaltia a l'Hospital de Tuskegee, a Alabama. La secció de malalties venèries del PHS (Servei Públic de Salut), va decidir dur a terme un estudi sobre l'evolució de la sífilis que va durar quaranta anys (1932-1972). Per a aquest estudi, van ser seleccionats 400 homes afroamericans infectats amb sífilis, i 200 homes sans com a grup control. Als subjectes seleccionats, en la seva majoria analfabets, se'ls van oferir alguns petits avantatges materials, però que en cap cas s'incloïa el tractament de la sífilis. Tampoc se'ls va informar sobre la gravetat i naturalesa contagiosa de la seva malaltia.

L'objectiu de l'estudi era comparar la salut i longevitat de la població sifilítica no tractada, amb el grup control sa i fer un seguiment de la seva evolució. En el moment en el qual va començar la investigació no existien normatives que regulessin l'experimentació amb éssers humans.  Així mateix, als pacients en cap moment se'ls va informar que participaven en un experiment que implicava importants riscos per a la seva salut.

Pacients sense accés a la penicil·lina

L' any 1942, es va fer extensiu l' accés a l' ús de la penicil·lina. Abans del descobriment d'aquest fàrmac, la sífilis conduïa amb freqüència al desenvolupament d'una malaltia multisistèmica, crònica, dolorosa i fatal. Mentrestant, en altres hospitals la penicil·lina s'havia convertit en el tractament estàndard indicat per a aquesta patologia. Els pacients que van participar en l'estudi d'investigació van ser privats en tot moment del tractament amb aquest antibiòtic.

La investigació va continuar sense canvis substancials durant anys, es van arribar a publicar fins a tretze estudis en diferents revistes mèdiques de l'època. El 25 de juliol de 1972, aquests esdeveniments van sortir a la llum pública al  Washington Star gràcies a Peter Buxtun que va portar el cas a la premsa, i l'endemà la periodista Jean Heller el denunciava al  diari New York Times; moment en el qual va començar la polèmica sobre l'ètica de l'experimentació amb éssers humans. Els científics que van dur a terme l'estudi, es van justificar argumentant que no feien mal a ningú ja que només es dedicaven a observar el "curs natural" de la malaltia.

Creació de l' informe Belmont

Els successos relatats van conduir a l'elaboració de l'Informe Belmont (1978) i a l'establiment del Consell Nacional per a la Investigació Humana i els Consells Institucionals de Revisió de Protocols d'Investigació.

L'Informe Belmont (Belomnt report) va ser creat pel Departament de Salut, Educació i Benestar dels Estats Units, amb l'objectiu de protegir els subjectes humans que participessin en assajos biomèdics, establint la primera regulació a partir dels principis bioètics. A dia d'avui, l'Informe Belmont segueix sent la principal guia que els investigadors han de seguir quan fan recerca mb humans.

Fotografia del 1932 als Arxius Nacionals, a Atlanta

Enllaços d'interès:

Ética e investigación clínica

 

home_agenda

home_grants_and_awards

home_publications

subscription

Vols rebre la nostra newsletter?
Subscriu-te!