Notícies

Memòria anual 2012

La Fundació ha publicat la seva memòria anual, un document resum de tota la trajectòria recorreguda al darrer any per promoure la bioètica.

A la memòria trobareu les activitats, els premis i les publicacions del 2012, juntament amb la informació corporativa més rellevant.

Memòria

Carol Gilligan, a les VI Conferències Josep Egozcue

Dedicarà les conferències a parlar de l'ètica de la cura. Barcelona, 17 i 18 d'abril.

La sisena edició de les Conferències Josep Egozcue tindrà com a ponent convidada a Carol Gilligan. Filòsofa, psicòloga i feminista és catedràtica d'Humanitats i Psicologia Aplicada de la Universitat de Nova York. 

Autora de nombroses publicacions i articles, el seu lllibre més conegut és In a different voice: Psychological theory and women's development, on defensa l'existència de diferències morals i psicològiques entre dones i homes.

Per raons d'aforament, tanquem les inscripcions a la conferència del dia 17.
Les inscripcions per la conferència de Carol Gilligan del dia 18 resten obertes.


Barcelona, 17 i 18 d'abril
17 d'abril, de 18 a 21 h. "Dany moral i ètica de la cura".
18 d'abril, de 18 a 20:30 h. "Resistir a la injustícia: una ètica feminista de la cura".

Conferències gratuites. Cal formalitzar inscripció prèvia:
  • És imprescindible estar registrat al web de la Fundació
  • Un cop registrat, accedeix a l'agenda, al dia de la conferència que vols assistir.
  • Formalitza la inscripció. A la pantalla apareixerà un missatge de confirmació.
  • Si desitges assistir a les dues conferències, cal que formalitzis una nova inscripció.  Entra de nou a l'agenda i inscriu-te al dia corresponent.
Inscripcions a l'agenda.
 

Lloc de les conferències:
Espai Francesca Bonnemaison
Sant Pere més Baix, 7
08003 Barcelona
 
 
Saló de l'Ensenyament

Del 12 al 16 de març la Fundació participa al Saló de l'Ensenyament per difondre els premis de recerca per batxillerat


A l'Espai Ciència trobareu informació dels premis de batxillerat de la  Fundació. En aquesta àrea trobareu també estands d'universitats, centres de recerca i d'altres institucions catalanes vinculades a la ciència.

 

 


Saló de l'Ensenyament

Del 12 al 16 de març

Espai Ciència. 

Palau 2 

Nivell 0

Fira de Barcelona

 

Nou calendari d'activitats

El Patronat de la Fundació ha aprovat el calendari d'activitats per al 2013

S'han programat activitats per tractar temes tan diversos com l'ètica del cuidar, la reforma del sistema sanitari o l'ètica i la salut pública. A l'agenda del web trobareu el calendari amb totes les activitats previstes.

 

Premis de bioètica per batxillerat

Ja podeu consultar les bases per a la convocatòria dels nous premis a treballs de recerca en el batxillerat.

Enguany la Fundació ha volgut continuar amb la promoció de la investigació en bioètica tractant d'apropar-se als qui seran els professionals del futur. A més dels dos premis i de les quatre beques de recerca, la Fundació lliurarà a partir d'aquest any, tres premis a treballs de recerca sobre bioètica realitzats per alumnes de batxillerat.



La finalitat d'aquests nous premis és la d'estimular la inclusió de la dimensió ètica en la investigació des dels inicis de la carrera professional. Es premiaran els tres millors treballs de recerca desenvolupats en l'àmbit de la bioètica durant el curs acadèmic 2012-2013 en els centres de secundària, públics, privats o concertats de Catalunya.

Els premis que s'ofereixen són els següents:

 

Primer Premi: Matrícula dels dos primers anys de la carrera universitària triada

Segon Premi: iPad

Tercer Premi: Netbook

 

 

 

Últimes beques disponibles per al curs "Problemes ètics en les demències"

3 i 4 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

La Fundació Víctor Grífols i Lucas i el Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo (CUIMP) de Barcelona organitzen els propers 3 i 4 de desembre el curs "Problemes ètics en les demències". Durant el curs es tractarà de respondre a les qüestions que es plantegen, per a pacients i cuidadors, amb l'aparició de demències com a conseqüència de l'envelliment.

Inscripcions

Lloc:
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
C/ Montalegre, 5 Barcelona

 

 

l'acte de lliurament de premis i beques de bioètica 2011-12 a YouTube

Dos vídeos mostren fragments de la conferència de María Blasco i de la cerimònia de lliurament de premis.

La Fundació ha pujat a YouTube dos vídeos sobre l'acte de lliurament de premis i beques de bioètica 2011-2012. Els vídeos mostren fragments de la conferència "Los telómeros como modulares clave del envejecimiento y la longevidad", impartida per María Blasco, Doctora en Biologia Molecular i Bioquímica i Directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), i de la cerimònia de lliurament de premis.
També s'ofereix l'àudio de la conferència completa que us podeu descarregar al següent enllaç.

Vídeo entrega de premis
Vídeo conferència María Blasco

Àudio de la conferència completa (Pes: 8,29 MB, Duració: 36,14 min.)


Entrega dels Premis i Beques 2011-12 de la Fundació

María Blasco, Directora del CNIO, va oferir la conferència: "Los telómeros como modulares clave del envejecimiento y la longevidad".

El passat 29 d'octubre es va celebrar l'acte d'entrega dels Premis i Beques de bioètica 2011-12 a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra, situat al carrer Balmes 132 de Barcelona.

L'acte va comptar amb la participació de María Blasco, Doctora en Biologia Molecular i Bioquímica i Directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas(CNIO), que va oferir la conferència titulada: "Los telómeros como modulares clave del envejecimiento y la longevidad".
La Dra. Blasco és un dels referents mundials en l'estudi dels telòmers (els extrems dels cromosomes) i de l'enzim que permet el seu allargament, la telomerasa. Ha rebut nombroses distincions entre les que destaca la Medalla d'Or del EMBO (European Molecular Biology Organization) l'any 2004, sent la primera investigadora espanyola en obtenir-la.
 

 

 

Resolució del jurat dels Premis i beques de bioètica 2011-2012

Esther Farnós, premi d'investigació pel treball: 'Consentiment a la reproducció assistida. Crisis de parella i disposició d'embrions'.

Premi d'investigació:
Esther Farnós Amorós, professora de Dret Civil de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball: Consentimiento a la reproducción asistida. Crisis de pareja y disposición de embriones. 

Premi a la obra periodística:
A la periodista Mònica López Ferrado, pel seu artícle La veritat ajuda a morir publicat al diari Ara el 10 de febrer de 2011.

Beques d'investigació:
A Rosa María Medina i Sandra Fernández de la Facultat de Medicina de la Universidad de Granada pel treball: "La tríada equipos médicos-familiares-pacientes en estados de intersexualidad. El caso español".
A Michelle Piperberg de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona pel treball: "Sobre la "persona". Aproximación a las discusiones en torno al final de la vida".
A l'equip encapçalat per Germán Diestre del Centre Sociosanitari Albada pel treball: "Implementación de la Planificación Anticipada de Decisiones en el Centre Sociosanitari Albada: Estudio Cualitativo".
A Iván Ortega i David Rodríguez Arias del Instituto de Filosofía del Consejo Superior de Investigaciones Científicas pel treball: "Organ Donation in Spanish Emergency Ambulance Services (ODISEAS)".

L'entrega dels premis es farà el pròxim 29 d'octubre a Barcelona i comptarà amb la participació de María Blasco, directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO). 
 
 
Resolució del jurat dels Premis i beques de bioètica 2011-2012

El premi d'investigació ha sigut per Esther Farnós Amorós pel treball: 'Consentiment a la reproducció assistida. Crisis de parella i disposició d'embrions'.

Premi d'investigació:
Esther Farnós Amorós
, professora de Dret Civil de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball: Consentimiento a la reproducción asistida. Crisis de pareja y disposición de embriones.

Premi a la obra periodística:
A la periodista Mònica López Ferrado, pel seu artícle La veritat ajuda a morirpublicat al diari Ara el 10 de febrer de 2011.

Beques d'investigació:
A Rosa María Medina i Sandra Fernández de la Facultat de Medicina de la Universidad de Granadapel treball: "La tríada equipos médicos-familiares-pacientes en estados de intersexualidad. El caso español".
A Michelle Piperberg de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona pel treball: "Sobre la "persona". Aproximació
Resolució del jurat dels premis i beques sobre bioètica 2011-2012

El premi de recerca ha estat per a Esther Farnós Amorós pel treball: 'Consentimiento a la reproducción asistida. Crisis de pareja y disposición de embriones'.

Premi de recerca:
Esther Farnós Amorós
, professora de Dret Civil de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball: Consentimiento a la reproducción asistida. Crisis de pareja y disposición de embriones.

Premi a l'obra periodística:
A la periodista Mònica López Ferrado, pel seu article La veritat ajuda a morir publicat al diari Ara el 10 de febrer de 2011.

Beques d'investigació:
 A Rosa María Medina i Sandra Fernández de la Facultat de Medicina de la Universidad de Granada pel treball: " La tríada equipos médicos-familiares-pacientes en estados de intersexualidad. El caso español".

A Michelle Piperberg de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona pel treball: "Sobre la "persona". Aproximación a las di
Victòria Camps rep la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari

La presidenta de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i del Comitè de Bioètica d'Espanya, va rebre aquest reconeixement el passat 2 d'octubre

Victòria Camps, presidenta de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i del Comitè de Bioètica d'Espanya i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, va ser reconeguda el passat 2 d'octubre amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari. Aquesta distinció, atorgada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, reconeix a les persones i entitats que, pels seus mèrits, han contribuït destacatament al progrés i a la millora de la sanitat. Enguany també seran premiats els investigadors Pedro Alonso, Josep Baselga, Anna Veiga, Bonaventura Clotet, Josep Maria Gatell; el tenor Josep Carreras; la neuròloga Mercè Boada; els metges Miguel Ángel Asenjo, Josep Maria Garrido, Albert Oriol, Josep Maria Sala; el farmacèutic Joaquim Ferràs, i la infermera Montserrat Valverde. Aquesta distinció va ser creada pel Govern l'any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del doctor i científic que dóna nom al premi.

Activitats del proper semestre

Les activitats del proper semestre a la Fundació s'inicien amb la Reunió del Patronat, que tindrà lloc el proper dia 13 de setembre.

Els dies 17 i 18 del mateix mes, es realitzarà la segona edició del Curs d'Ètica i Salut Pública a Maó. Es tracta d'un seminari tancat en el que s'analitzaran casos reals de salut pública des de la vessant de l'ètica. L'organitza la Fundació amb la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS).
El 27 de setembre es reunirà el jurat dels premis i beques que atorga la Fundació a la recerca, la investigació i a la obra periodística. La resolució però, no es farà pública fins la primera quinzena d'octubre.
Els dies 15 i 16 d'octubre, el EFGCP (European Forum for Good Clinical Practice) i l'Institut de Borja de Bioètica, amb la col·laboració de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, organitzen la Conferència Regional del EFGCP 2012, amb el títol: "Temes candents en investigació clínica".
A finals del mes d'octubre, la Fundació celebrarà l'acte de lliurament dels premis i les beques 2012.
Finalment, els dies 3 i 4 de desembre, s'organitza el curs  "Limitacions terapèutiques en demències" en el marc de col·laboració amb el Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona.

 

 

Homenatge al Dr. Francesc Abel i Fabre

Organitzat per l'Institut Borja de Bioètica amb la col·laboració d'altres entitats, entre les quals, la Fundació Víctor Grífols i Lucas

El passat 7 de juny, a l‘Auditori de l'Edifici Docent Sant Joan de Déu de l'Institut Borja de Bioètica, es va retre homenatge al Dr. Francesc Abel. Considerat un dels pares de la bioètica a Europa, va ser president i fundador de l'Institut Borja de Bioètica (Universitat Ramon Llull), la primera institució del continent dedicada a la investigació i formació en aquesta especialitat. Va ser un dels fundadors de la Societat Catalana de Bioètica, va impulsar la creació del Comitè de Bioètica de Catalunya i del primer comitè d'ètica assistencial a un hospital del país. També va ser el líder i impulsor d'entitats internacionals com Medicus Mundi o la European Association of Centres of Medical Ethics, entre altres.
L'acte el va organitzar l'Institut Borja de Bioètica amb la col·laboració d'altres entitats, entre les quals, la Fundació Víctor Grífols i Lucas, de la qual el Dr. Abel va ser vocal del patronat des dels inicis. L'acte va voler reunir a totes aquelles persones, tant del camp professional, com a nivell personal i espiritual, que van conèixer al Dr. Francesc Abel en vida i que van aprendre al seu costat, com: el Dr. Josep M. Garrell, el Dr. Marc Antoni Broggi, el Dr. Josep M. Laïlla, el Gmà. Miguel Martín, el P. Alfonso Llano, i finalment el Dr. Xavier Abel, també com a representant de la família.
La conferència central la va donar el Dr. Carlos Alonso Bedate, especialista en Biologia Molecular i Genètica, i vicepresident del Comitè de Bioètica d'Espanya, en la que va reflexionar sobre la bioètica a Espanya y a Europa, relacionant la situació actual de la disciplina amb la figura del Dr. Abel. El darrer acte d'homenatge va ser a càrrec de la Sra. Núria Terribas. La directora de l'IBB va presentar un llibre recull de textos del Dr. Francesc Abel, amb el títol: "Francesc Abel i la bioètica, un llegat per a la vida".
Per acabar, l'Hble. Dr. Boi Ruiz, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, va voler reconèixer el paper del Dr. Abel com a pioner de la bioètica a Catalunya, assessorant al Departament de Salut i elaborant lleis que han acabat essent cabdals.
 
 
La Fundació valorada per la seva transparència

La Fundació ha estat reconeguda per la seva transparència a l'informe "Construir confianza" editat per la Fundación Compromiso Empresarial.

 

Aquesta fundació constituïda al 2007 per professionals del món empresarial, l'acadèmic i el sector no lucratiu té com a missió impulsar el bon govern i la transparència en la rendició de comptes de les institucions.


L'anàlisis de transparència va incloure a 75 fundacions familiars i empresarials espanyoles i la informació que proporcionen al seu web. Entre els criteris figuren la informació d'activitats, la missió, el patronat, la gestió econòmica i les dades de contacte.


La transparència constitueix un bé públic essencial que és necessari defensar perquè la societat confiï en el sector fundacional. La majoria de fundacions analitzades a l'informe "Construir confianza 2011" són molt conscients de la demanda ciutadana a favor d'una major transparència informativa i prova d'això és l'important avanç experimentat als graus de transparència de la majoria de fundacions que avalua l'informe.

 

 

home_agenda

home_training

home_publications

home_grants_and_awards